Akreditif nedir kısaca tanımı?
Akreditif; Bu, bir bankanın (akreditif düzenleyen banka), akreditifte belirtilen koşullara uygun olarak belgelerin sunulması karşılığında alıcının (müşteri/ithalatçı) talimatı üzerine malları ödeme yükümlülüğüdür. Kısaca, akreditif şartlı bir banka garantisidir.
Akreditif işlemi nasıl yapılır?
1- Alıcı ve satıcı arasında sözleşme yapılır. 2- Alıcı, bankasına akreditif açma talimatını verir. 3- Alıcının bankası (akreditif açan banka) akreditifi oluşturur ve satıcının bankasına (aracı banka) iletir. 4- Aracı banka, akreditif metnini satıcıya gönderir.
Akreditif ödeme şekilleri nelerdir?
Ödeme türüne göre akreditifler: vadeli, kabul kredili, vadesiz, karma ödemeli, müzakereli
Akreditifteki süreler nelerdir?
Akreditifte ödeme tarihi, belgelerin ibrazından veya belge veya faturanın yüklenmesinden itibaren belirli bir süre olarak belirlenir. Örneğin, belgelerin ibrazından itibaren 15 gün, yükleme tarihinden itibaren 30 gün sonra.
Kaç çeşit akreditif vardır?
İhracatçı ve ithalatçıların ticarette kullanabileceği farklı tipte akreditifler bulunmaktadır. Akreditif çeşitleri, ödeme şartlarına ve verilen teminata göre 3 gruba ayrılır. Aşağıdaki akreditif çeşitleri vardır: Akreditif çeşitleri; Üçe ayrılır: ertelenmiş, nakit ve kabul kredisi.
Akreditif kimi korur?
Satıcı, akreditifte belirtilen şartları yerine getirmezse, banka (akreditif açan banka) ve dolayısıyla alıcı ödeme yapmakla yükümlü değildir. Bu açıdan değerlendirildiğinde; Akreditif, hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan bir ödeme yöntemidir. Hem alıcıyı hem de satıcıyı korur.
Akreditif masraflarını kim öder?
Bir akreditifin maliyetleri genellikle alıcı (ithalatçı) ve satıcı (ihracatçı) arasında kararlaştırıldığı şekilde paylaşılır. Ancak bu maliyetlerin dağılımı elbette taraflar arasındaki ticarete ve müzakerelere bağlı olarak değişebilir.
Akreditif belgeleri nelerdir?
Akreditif belgelerinin sınıflandırılması. En az iki farklı taşıma türünü kapsayan taşıma belgeleri. Konşimento, devredilemez) Demiryolu taşıma belgesi. .•20 Nisan 2015
Akreditifte taraflar kimlerdir?
Akreditif işlemlerinde taraflar: Lehdar; İhracatçı; Amir; İthalatçı; Düzenleyen banka; İthalatçının bankası akreditif açar. İhracatçının ülkesindeki banka, ihracatçıya akreditif bildiriminde bulunur.
Akreditif masrafı hangi hesapta izlenir?
Akreditif bedelinin peşin ödenmesi halinde, sevk edilen mal bedeli ve her türlü ithalat masrafları 159 nolu hesaba borç, vezneden gelmesi halinde 100 KASA hesabına, bankadan gelmesi halinde 102 BANKA hesabına alacak kaydedilir.
Akreditif riski nedir?
Akreditif içeren işlemlerde, bankalar akreditif şartları uyarınca üstlendikleri yükümlülüklerle bağlantılı olarak belirli risklere maruz kalmaktadır. Bu risklere örnek olarak, ihraç eden bankanın üstlendiği asıl kişinin iflas riski ve teyit eden bankanın üstlendiği ihraç eden bankanın ödeme yapmaması riski verilebilir.
Akreditif Amiri kimdir?
Başvuru Sahibi: Akreditif açılmasını talep eden alıcı veya ithalatçı. Lehdar: Lehine akreditif açılan taraf, satıcı, ihracatçı. Akreditif açan banka: Akreditif açan ithalatçının bankası.
Akreditifte ödeme ne zaman yapılır?
Ödeme yerinde ödeme akreditifinde ise akreditifin de teyit edilmesiyle ödeme yapılır, belgelerin ihracatçının bankasına ibraz edilmesinden itibaren 5 iş günü içinde ödeme yapılır. Belgelerin ithalatçının bankasına ibraz edilmesinden itibaren 5 iş günü içinde ödeme yapılır.
Akreditif 49 nedir?
Alan 49: Onay Talimatları: ONAYLA: Onay talep edilen bankadan, onayını krediye eklemesi talep edilir. Mesajı alan banka, krediye onay ekleyip eklememe konusunda tek takdir yetkisine sahiptir. “Talep edilen onaylayan taraftan krediyi onaylaması talep edilir.” 3 Eylül 2024
Yeşil şartlı akreditif nedir?
4. Yeşil Maddeli Akreditif: Bu tür akreditif, alıcının mallar sevk edilmeden önce peşin nakit tahsil etmesine olanak tanır. Alıcı, malların hazırlanan kısmını kamu şubesine veya üçüncü bir tarafın deposuna teslim ettiğinde ve teslimat notunu bankaya sunduğunda ödeme yapılır.
Akreditif masraflarını kim öder?
Bir akreditifin maliyetleri genellikle alıcı (ithalatçı) ve satıcı (ihracatçı) arasında kararlaştırıldığı şekilde paylaşılır. Ancak bu maliyetlerin dağılımı elbette taraflar arasındaki ticaret işlemine ve müzakerelere bağlı olarak değişebilir.
Mal mukabili ne demek?
Mal Karşılığı Nakit, ihracatçının malları yüklediği, mallar için tapu belgelerini doğrudan ithalatçıya gönderdiği ve malların fiyatının önceden belirlenmiş bir tarihte ödendiği bir ödeme şeklidir. Alıcı malları ödemeden aldığı için, bu ödeme şeklindeki ana risk ihracatçıya aittir.
Akreditif riski nedir?
Akreditif içeren işlemlerde, bankalar akreditif şartları uyarınca üstlendikleri yükümlülüklerle bağlantılı olarak belirli risklere maruz kalmaktadır. Bu risklere örnek olarak, ihraç eden bankanın üstlendiği asıl kişinin iflas riski ve teyit eden bankanın üstlendiği ihraç eden bankanın ödeme yapmaması riski verilebilir.
Akreditifte taraflar kimlerdir?
Akreditif işlemlerinde taraflar şunlardır: Lehdar; İhracatçı; Amir; İthalatçı; Düzenleyen banka; İthalatçının bankası akreditif açar. İhracatçının ülkesindeki banka, ihracatçıya akreditif bildiriminde bulunur.