Gölovanın eski adı nedir?
Doğal yollar üzerinde bulunan Gölova’daki yerleşim yeri, eski adıyla Ağvanis’in tarihi çok eskilere dayanıyor.
Sivas Altınyayla hangi Türk boyundan?
Bunlar Kafkasya bölgesinden gelen ve Altınyayla, Ulaş, Kangal ve Şarkışla gibi bölgelerde yaşayan Türk boylarıdır. İlçemiz 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı sırasında doğudan batıya göçlerle iskân edilmiştir.
Gölova nedir?
Gölova, Sivas’ın en doğudaki ilçesidir. Gölova, batıda Akıncılar ile komşudur ve kuzeyde Giresun’un Şebinkarahisar ve Çamoluk ilçeleri, doğu ve güneyde ise Erzincan’ın Refahiye ilçesi ile çevrilidir.
Gölova nerenin?
Gölova ilçesi Karadeniz, Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinin birbirine en yakın olduğu ve bu üç bölgenin çeşitli özelliklerini taşıyan bir alanda yer almaktadır. Sivas ilinin kuzeydoğusunda Orta Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde yer almaktadır.
Göle’nin eski adı nedir?
Eski ismi Kola olan Göle, MÖ 4. yüzyılda İberya Krallığı sınırları içerisinde bulunan Tzunda Prensliği’nin bir parçasıydı. MÖ 2-1. yüzyıllarda ise Ermenistan Krallığı sınırları içerisinde kalmıştır.
Ardahan’ın eski adı nedir?
Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.
Sivas hangi soydan gelir?
Alkaevli boyu. Oğuz Kağan destanına göre, Alkaevli (Alkarevli) boyu, Oğuzların 24 boyundan biridir. Mevcut yerleşke Sivas civarındadır. Alkaevli Sivas’ın, Orta Anadolu bölgesinin en büyük aile üyeleri olan Elbeylis adlı 43 köyü vardır.
Sivaslıların soyu nereye dayanıyor?
Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluk Kafkas göçmenleriydi ve bunlar Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.
Sivas’ın hangi Türk boyu?
Bu boyların, Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Dağ Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır. “Salur” kelimesi “kılıç sallamak” anlamında kullanılır. 14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin devleti Salur boyuna aitti.
Gölova karstik mi?
Zaten geçirgen olan karst kayaçları, toplanan suyu obruklar aracılığıyla toprağın altına boşaltır. Ani yağışlar ve seller sırasında, obruklar tıkanır ve poljelerin dibinde göletler oluşur. Bu durumda poljelere gölova da denir.
Göl ova nedir?
Göl ovaları, başlangıçta göl ortamında, yani göl yatağı olarak oluşmuş ovalardır.
Gölovalar nelerdir?
Coğrafi olarak polje, suyla temas ettiğinde eriyen kayaçların içinde gelişen, sığ alüvyonlu topraklara ve obruklara (su çöküntüleri) sahip, tektonik hareketler sonucu oluşan büyük kapalı çöküntülerdir (karstik alanlar).
Gölova neyi meşhur?
Gölova’yı uluslararası öneme sahip doğal alanlardan (KBA) biri yapan özellikler şunlardır: Verbascum trichostylum (bir tür sığırkuyruğu) bu alanda bulunan endemik bir türdür. Ayrıca, sazda yuvalayan Tünek Ördeği (Oxyura leucocephala) ile birlikte KBA statüsünü alır.
Sivas’ın en büyük ilçesi neresi?
Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi bulunmaktadır. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37.708 olan Şarkışla, Sivas’ın merkez dışında en kalabalık ilçesidir.
Gölova Barajı ne zaman yapıldı?
Gölova BarajıYapım dönemi1981-1990Açılış tarihi1990)İşletme durumuDevlet su şebekesiTipBaraj17 ilave hat
Van Gölü’nün eski adı nedir?
Van Gölü’nün modern adı, antik Yunan coğrafyacılarının Thospitis Lacus veya Arsissa Lacus olarak adlandırdığı, sınırları içinde yer aldığı Van ilinden gelmektedir.
Ardahan Göle Sürügüden Köyü’nün eski ismi nedir?
Tarihçe. Sürügüden köyünün eski adı Heva’dır.